Wegwielrennen: WK wielrennen eerder naar Noord Nederland?

FRANEKER - Komt in 2020 het WK Wielrennen op de weg naar Noord Nederland? Die vraag houdt wielren minnend Noord Nederland de laatste week bezig. De UCI had Vicenza en Venetië uitgenodigd om het WK 2020 te organiseren. Het ontbreekt de regio Venetie echter aan politiek en maatschappelijk draagvlak. De inwoners van Venetië hebben een afkeer gekregen van het massatoerisme. Het WK zou dat versterken. De Italiaanse steden hebben de opdracht daarom recentelijk teruggegeven.

De UCI heeft daarop tijdens het WK Veldrijden van Valkenburg (februari 2018) aan de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands (SCCNN) officieel gevraagd een bid uit te brengen voor WK 2020. De SCCNN was al bezig met een onderzoek naar de haalbaarheid van een WK 2023 in Groningen en Drenthe. Door het onverwachte verzoek van de UCI heeft de SCCNN het tijdspad nu vervroegd. Het is druk bezig met de haalbaarheid van 2020 te onderzoeken. Volgens Renate Groenewold, ambassadeur van de Sccnn: "Het is een unieke kans voor Drenthe en Groningen. Die kans wordt echt niet mooier. Het is wel belangrijk om alles goed door te rekenen."

Nog geen dag nadat dit nieuws bekend was gemaakt, kwam er op 21 maart een verontwaardigde reactie uit Italië. De Commissie Veneto 2020 stelt dat het zich niet heeft terug getrokken. Hun voorzitter Pasqualin laat weten: "Ik wil benadrukken dat tijdens het UCI Congres in Bergen in september 2017 het WK aan Italië is toegewezen. Van onze kant blijven we met de grootste inzet werken om het project te concretiseren binnen de tijd die het UCI heeft gesteld."

De SCCNN vindt dit een zaak tussen de UCI en Veneto 2020. "Wij weten hier verder niets van", aldus de SCCNN. De UCI heeft de organsiatie laten weten dat er niets is veranderd in het verzoek aan de SCCNN. De Stichting gaat dan ook door met het voorbereiden van het bid. Het wil haar resultaten begin april bekend maken.

(Bron: Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant)