Wegwielrennen: Zeer geslaagd DK Weg in Gieten

GIETEN - Pinkstermaandag is traditioneel een Nederlandse wielerdag. In Friesland die van de Elfsteden Rijwieltocht, voor de KNWU familie is het de dag van de district kampioenschappen. Die van District Noord vond dit jaar in Gieten plaats.
Onder ideale weersomstandigheden hebben de ongeveer duizend toeschouders van enerverende wedstrijden kunnen genieten. De organisatie had een prachtig gevarieerd parkoers uitgezet over de flanken van de Hondsrug.

De spannendste wedstrijd was wel die van de Elite/Beloften. In de slotfase ontspon zich een gevecht tussen een driemans kopgroep en een viertal achtervolgers . Twee ronden voor het einde leek de voorsprong van de kopgroep ruim voldoende om voor de ereplaatsen te kunnen strijden. Maar in de achtervolgende groep kreeg met name Rick Ottema het op zijn heupen. Hij verrichtte beulswerk. Ongeveer anderhalve kilometer voor de finish streek hij met zijn kompanen op de kopgroep neer. Op dat moment demarreerde Peter Merx. Ottema had zijn kruid nog niet verschoten. Met een uiterste krachtsinspanning sprong hij achter Merx aan. Net voor de laatste bocht naar de finish nam Ottema het initiatief over. Solo kwam hij over de finish. Merx kon nog net de tweede plaats veilig stellen.

De organisatie kan terug zien op een zeer geslaagd evenement. De Toer Fiets Club Gieten, de Vereniging Gieter Wielerronde en wv Meteor-Assen-Roden hebben het, onder de bezielende leiding van Rikus Bartol, in drie maanden tijd uit de grond gestampt. Op de dag zelf waren maar liefst honderdtwinig vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. De wethouder in de gemeente Aa en Hunze, Bas Luinge, was daar ook zeer van onder de indruk. "Het maakt me trots dat wij met z'n allen in onze gemeente zoiets kunnen." Hij wil het DK volgend jaar wel weer in Gieten georganiseerd zien. Daarover was Bartol duidelijk: "Nee! Maar we gaan wel proberen om de Ronde van Gieten in 2019 weer op de kalender te krijgen."

Voor uitslagen: volg deze link.

Peloton op de flanken van De Hondsrug bij Gieten. (Foto: Rudy Ottens)