Algemeen: Waardig afscheid Doortje Nagengast

HOOGEVEEN - Donderdag 14 maart is op een waardige manier afscheid genomen van Doortje Nagengast. Naar schatting hebben meer dan tweehonderd mensen in Hoogeveen haar afscheidsdienst in de "Onze Lieve Vrouw Visitatie" bijgewoond. Doortje overleed op 8 maart op 81-jarige leeftijd.

Doortje Nagengast heeft veel voor de wielersport betekend. Ze 'ademde wielersport'! Vanaf 1977 was ze al actief. Via haar fietsende zoons raakte ze toen betrokken bij WRV De Peddelaars. Daar begon ze als jeugdleider. Daarna werd ze snel opgenomen in het jeugdbestuur.
In 1980 was Doortje een van de drijvende krachten bij de herbouw van een nieuw clubhuis voor de Peddelaars. Dat was door brand verwoest. In het nieuwe onderkomen vormde ze met haar man daarna jarenlang het beheer. Ook het secretariaat van De Peddelaars heeft ze bekleed.
Doortje was sinds 1983 actief als jurylid. Die functie heeft ze liefst 35 jaar met passie en veel plezier vervuld.
Het districtsbestuur deed ook niet tevergeefs een beroep op haar. In 2000 trad Doortje Nagengast als secretaris toe tot het nieuw gevormde KNWU district Noord.

Onderscheidingen
Op diverse momenten is Doortje Nagengast onderscheiden voor haar inzet voor de wielersport.
Voor haar verdiensten voor de Peddelaars was het plein voor het clubhuis naar haar genoemd: het "Doortje Nagengast plein". 
Voor al haar verdiensten voor de wielersport kreeg Door Nagengast in 2011 het "Zilveren Wiel" van de KNWU opgespeld.
Recentelijk werd Doortje nog onderscheiden met de hoogste onderscheiding van het KNWU district Noord: het "Glazen Wiel". Districtsvoorzitter Rikus Bartol kenmerkte haar bij die gelegenheid als "iemand met een geweldige 'drive', hart hebbend voor de zaak."

Doortje Nagengast met het aan haar uitgereikte Glazen Wiel