Algemeen: Andries Nieuwenhuis onderscheiden met Gouden Wiel

SURHUISTERVEEN - Andries Nieuwenhuis is maandag 29 juli in zijn woonplaats Surhuisterveen onderscheiden met het Gouden Wiel van de KNWU. Hij kreeg het kleinood tijdens de slotvergadering voor de 38ste profronde van Surhuisterveen opgespeld door consul Nel Hadderingh. Rikus Bartol, district voorzitter van KNWU Noord, had hem daar aan voorafgaand al geprezen om de veertig jaar die hij als vrijwilliger actief is in de wielersport.

Andries was zeer verrast. "Toen ik een delegatie van het districtbestuur binnen zag komen dacht ik wel dat er iets stond te gebeuren. Ik had niet door dat het mij betrof. Toen ik mijn vrouw, dochter en kleinkinderen binnen zag komen dacht ik: 'It giet oan'."

De 71-jarige Nieuwenhuis begint zijn vrijwilliger activiteiten in 1980 als secretaris bij WV Drachten en Omstreken (tegenwoordig WV Kapenga Home Center). In 1984 treedt hij toe tot het bestuur van KNWU District Friesland. Andries heeft dan al het Jurydiploma behaald. In die hoedanigheid treedt hij regelmatig op als speaker / commentator bij vele wielerkoersen over het gehele land. Hij wordt landelijk een fenomeen!
Andries is daarnaast al vanaf de oprichting in 1983 een van de drijvende krachten van het Wielercomité Surhuisterveen. Daarin heeft hij zich, naast de betrokkenheid bij de organisatie van de profwedstrijden en de veldritten, ook steeds meer gericht op de breedtesport en goede doelen.

Andries is in 2001 al onderscheiden met het Zilveren Wiel. Hij is nu de vijfde Fries en de twaalfde uit district KNWU Noord die het Gouden Wiel heeft gekregen. Deze onderscheiding is in 1983 voor het eerst door de KNWU toegekend.

In bijgevoegd pdf-bestand is een uitvoerige aanbeveling voor Andries weergegeven.

De onderscheiden Andries met zijn gezinsleden.