Algemeen: Bé Zwiers onderscheiden met Gouden Wiel

EMMEN - Bé Zwiers is zondag 4 augustus tijdens de Gouden Pijl van Emmen onderscheiden met het Gouden Wiel van de KNWU. Hij kreeg het kleinood bij het uitoefenen van zijn juryfunctie opgespeld door consul Nel Hadderingh. Rikus Bartol, district voorzitter van KNWU Noord, had hem daarvoor al geprezen om de bijna 45 jaar die hij als vrijwilliger in de wielersport actief is. "Er zijn in deze tijd nog weinig mensen te vinden, die op deze wijze inhoud geven aan dienstverlening voor een sport, die hem zo na aan het hart ligt."
Zwiers was zeer verrast en werd emotioneel bij het aanhoren van de complimenten die Bartol tot hem richtte. "Maar ik ben blij dat de KNWU mijn inzet zo waardeert. Ik heb hier geen woorden voor."

De 69-jarige Zwiers begint zijn vrijwilliger activiteiten als hij in 1975 toe treedt tot het bestuur van de Vereniging Gieter Wielerronde. Onder zijn bezielende leiding start die vereniging in 1976 ook met het organiseren van een jaarlijkse veldrit. Dat groeit uit tot een internationaal hoog aangeschreven evenement met als hoogtepunten o.a. de opname in de internationale Superprestige competitie (1989) en de organisatie van het WK veldrijden (1991).

In 1980 wordt Bé opgenomen in het jurycorps. Door zijn strikte maar rechtvaardige benadering van de regels wordt hij al snel als juryvoorzitter opgesteld. 
Eind 1998 wordt Bé gevraagd of hij er niet voor voelt om met de "Amstel" jury bus(sen) andere organisaties te 'ontzorgen'. Tot op de dag van vandaag kruist hij door het hele land om deze dienst aan te bieden. Soms tot ver over de grenzen van ons land!

KNWU Noord ziet een man met een dergelijke staat van dienst graag met een glimlach terug kijken op de wielersport. Een sport waaraan hij door het hele land een zeer grote bijdrage heeft geleverd. Veelal onzichtbaar in organisaties, maar als jury lid een zeer gewaardeerde collega.

Bé Zwiers ontving eerder in 2004 het Zilveren Wiel van de KNWU. Hij is nu de dertiende uit district KNWU Noord die het Gouden Wiel heeft gekregen.

In bijgevoegd pdf-bestand is een uitvoerige aanbeveling voor Bé weergegeven.