Algemeen: Ademhalingstechniek tijdens wielrennen

TIENDEVEEN/COL DU VAM - Aanleren ademhalingstechniek pakt verrassend goed uit. Dat was de conclusie van de pilot "Ademhalingstechniek tijdens wielrennen".
Een twintigtal goed geoefende jeugdrenners van 12 tot 16 jaar uit het district Noord waren donderdag 24 oktober uitgenodigd om aan een pilot ademhalingstraining deel te nemen. Het doel daarvan was de jeugd handvaten te geven om de techniek van ademhaling bij inspanningen zodanig te verbeteren, dat hyperventilatie of inspanningsastma naar de achtergrond wordt verdreven en 'pufjes' niet meer nodig zijn.

Uitvoering
De pilot bestond uit een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretisch deel is de techniek van ademhalen bij inspanningen besproken. Met name hoe dat er voor kan zorgen dat het lichaam blijft doen wat het moet doen.
In het praktische deel is de Vam-berg negen maal beklommen om de ademhalingstechniek in praktijk te brengen.

Evaluatie
De uitkomsten bij de evaluatie van de renners waren veel belovend. De renners voelden het verschil. Ze gaven aan dat ze zich verder wilden gaan bekwamen in de aangereikte ademhalingstechnieken. De clubtrainers krijgen er zo weer een uitdaging bij!

Vervolg
Het districtsbestuur wil in overleg met de STDC bekijken of een clinic gegeven kan worden aan geïnteresseerde trainers. Zij kunnen de techniek dan aanleren en overbrengen op hun renners.

De pilot was geïnitieerd door Jeroen Turkstra, Jan de Roos, Rudie Nagengast en Jan Abma. WSVO (Appelscha) nam de organisatie op zich. Voormalig profrenner Aart Vierhouten trad op als instructeur/docent. Hij werd ondersteund door trainers en begeleiders van enkele verenigingen uit het Noorden.