Algemeen: Tiemen Groen overleden

MALMESBURY – De Atypische wielrenner Tiemen Groen is op 75-jarige leeftijd overleden. Het voormalige fenomeen uit het Friese Follega is in het Zuid- Afrikaanse Malmesbury bezweken aan hartproblemen. Tiemen kwam begin jaren zestig met een bliksem start, maar in de tweede helft van jaren zestig verdween hij net zo sensationeel.

Tiemen Groen ging in zijn jeugd altijd op de fiets van woonplaats Follega naar de LTS in Heerenveen. Die afstand, heen en terug veertig kilometer, probeerde hij zo snel mogelijk af te leggen. Daar ontstond zijn belangstelling voor het wielrennen. Hij wilde wel eens een wedstrijd rijden. Nadat hij zijn allereerste -wilde- wedstrijd won, sloot hij zich in 1961 aan bij WV Olympia in Heerenveen.
Zijn debuutwedstrijd bij de KNWU was de Ronde van Veendam in april 1961. Na het startschot ging hij er direct vandoor! Zijn tegenstanders zagen hem pas terug toen ze waren gedubbeld. Vroeg vertrekken werd een beetje zijn handelsmerk. Zo won hij veel wedstrijden.

Baanwielrennen
In 1964 had bondscoach Jan Derksen hem opgenomen in de ploeg voor de WK Baanwielrennen in Parijs. Op de achtervolging voor amateurs pakte hij direct de titel. "Het ging wel lekker" was zijn nuchtere reactie. Tijdens de Olympische Spelen van Tokyo, later dat jaar, ging het mis. De verwachtingen waren te hoog gespannen, de stress te hoog. Hij werd slechts vierde. In 1965 en 1966 werd hij opnieuw wereldkampioen achtervolging bij de amateurs.

Profs
In 1967 stapte Tiemen over naar de profs. Dat jaar won hij op het WK Baanwielrennen zijn eerste professioneel wereldtitel. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij leek aan de stress ten onder te gaan. Zijn ploeggenoot Jan van der Horst en masseur Frans Hoek hebben hem toen in de catacomben van het stadion opgesloten. Zo kreeg hij niets mee van de tijden van zijn concurrenten. De finale tegen Hugh Porter was daarna voor hem!
Kort daarna trok Tiemen zich geheel onverwacht terug uit de Wielersport. Snel gekomen, snel vertrokken!

Antiekhandel
Tiemen ging daarna de antiekhandel in. Hij trok daarvoor de hele wereld over. Dat deed hij onder andere met de opa van Jenning Huizenga, de succesvolle achtervolger uit Franeker. Opa Huizenga heeft Tiemen de fijne kneepjes bijgebracht. Samen hebben ze verschillende antiekreizen naar Engeland gemaakt. Met het verworven kapitaal verhuisde Tiemen Groen in 1995 naar Zuid Afrika.
Jenning Huizenga en collega Wim Stroetinga bezochten Tiemen Groen in 2008 in Zuid-Afrika. Zij waren daar op trainingskamp met de Nederlandse baanselectie. Tijdens de laatste trainingsrit was Tiemen Groen als gast aanwezig in de volgauto. Na de training hebben ze gezamenlijk gedineerd. Jenning heeft nog kort met Tiemen Groen gesproken. Beiden memoreerden de 'familie'- relatie.

Karakter
Het karakter van Tiemen Groen wordt verschillend verwoord. Stille, maar ook een stugge, eigenzinnige, gesloten en egocentrische persoonlijkheid. Ontspannen, maar kan ook aan de stress ten onder gaan. Een man met een grote maatschappelijke, sociale en culturele belangstelling en tegelijkertijd soms cynische humor.

Het was een bijzonder mens, ... en dat is het!

Ontmoeting Tiemen Groen met Jenning Huizenga (l) en Wim Stroetinga (r). Foto: Piet de Wit