Drenthe scoort in Qatar

DOHA (QATAR) - De Provincie Drenthe is tijdens officiële UCI-plichtplegingen in Qatar geweldig in de watten gelegd. In de hoofdstad Doha zijn drie topwedstrijden en een ereprijs toegewezen. In 2017 en 2018 mag de gemeente Emmen een UCI World Cup Para-Cycling op de weg organiseren. Voor 2019 krijgt het ook nog het WK Para-Cycling op de weg. Drenthe staat nu vier jaar lang op het wereld podium. En als kers op de taart overhandigde UCI-president Brian Cookson het "Bike Region Label" aan Drenthe.

Para-Cycling
De afvaardiging van Drenthe was blij verrast door de toegewezen evenementen. "We hadden maar op een worldcup gerekend. De tweede is een bonus", sprak Gedeputeerde Jumelet opgetogen. Met het WK Para-Cycling in 2019 krijgt Emmen de komende jaren het derde grote sportevenement binnen haar gemeentegrenzen. "Wij zijn ontzettend blij dat we deze topsportevenementen in Emmen mogen organiseren", aldus wethouder Wilms. Het is te beschouwen als een stuk waardering. Emmen houdt van de wielersport. Het organiseerde eerder dit jaar de European Handbike Competition.

WK 2020
De drie nieuwe topevenementen zijn mogelijk een opmaat naar het WK 2020 op de weg. De provincies Groningen en Drenthe zijn samen bezig om het WK op de weg in 2020 naar ons district te halen. UCI-voorzitter Brian Cookson ziet goede mogelijkheden: "We hebben in Nederland al heel wat uitdagende parcoursen gezien. Mocht de WK naar Noord-Nederland gaan, dan komt dat vast goed. Je hebt wind in Nederland. Het is veel draaien en keren. Jullie hebben zelfs een klim op een vuilnisbelt, dat is een bijzonder fenomeen. Als Drenthe en Groningen met een goed bid komen, wil ik graag over de mogelijkheden praten."

Bike Region Label
Drenthe ziet zich met het Bike Region label nu als de fietsprovincie bij uitstek. Tracy Gaudry (voorzitter van de selectiecommissie) formuleerde het als volgt: “Drenthe is het toonbeeld van een regio waar enorm wordt geïnvesteerd om fietsen het hart van de samenleving te laten zijn". De gedeputeerden Hans Brink en Henk Jumelet zien de toekenning van het exclusieve fietslabel als een eervolle mijlpaal: "Drenthe kan trots zijn op het label en de evenementen. Het is een feestje voor heel Drenthe. We hebben dit in samenwerking met heel veel andere partijen voor elkaar gebokst." 
Volgens Cookson is Drenthe met de vele partners een voorbeeld voor veel andere landen en steden.